tisdag 26 juli 2016Ulla Ericson ÅströmUllas mönster Grankvist med tillhörande servetter Äppelkvist vann Gamlestadens dukpristävling 1960. Duken lyftes fram som ett annorlunda grepp med det strama granmönstret kompletterat med servetterna med sitt färgstarka äppeltryck – som att klä en gran. I samma geniala enkelhet har hon till exempel gjort den stora rosa julgrisen och löparen Äppelpäppel.


Grankvist och servetten äppelkvist från 1960. Foto Jan Berg, Textilmuseet.


Julbonad med en stor rosa gris. Foto Jan Berg, Textilmuseet.


Ulla (1922–2002) växte upp i Mjölby och var dotter till K. W. Dahlström som 1909 grundade den välrenommerade firman Mjölby Intarsia. Ullas dotter Maria Åström berättar: Mamma berättade om konstnärer som kom från Stockholm till fabriken och ritade intarsiamönster. En inspiration för henne, och säkert såddes ett kreativt frö.


Ulla utbildade sig på modelinjen på Anders Beckmans skola i början av 1940-talet och Tekniska skolan, nuvarande Konstfack. Hon lyfts ofta fram som en av våra stora men förbisedda textilformgivare. Eva von Zweigbergk skriver i en artikel i Form 1963 under rubriken En oförstådd romantiker att Ulla Ericson är en poet i sitt fack. "Hon är en av våra finaste textilkonstnärer, en av dem som vinner mönstertävlingar och en av de få, vars mönster vinner i längden. Om man bara kan få tag på dem.


Ulla jobbade på frilansbasis redan i mitten av 1940-talet och har komponerat mönster för en rad olika industrier: AB Gävle Ångväveri, STOBO, Gamlestaden, Tabergs yllefabrik och KF Interiör.

Jag har inte några minnen av vad hon tyckte om julmönster, men hon var kreativ på julen och gjorde stora fina pepparkaksgrisar som hängdes i trappuppgången, berättar Maria. Hon fortsätter: Allt var egen formgivning förstås … jag fick julkalender som hon gjort, och det var hon som designade granen, där var jag aldrig med … hon var ju en Beckmansflicka...gran med stora skära silkespappersrosor t.ex … allt otroligt estetiskt, modernt och vackert.

Natur och djur var Ullas främsta motivvärld och hennes kanske mest kända mönster är Kanin från 1970. Det trycktes på Rydboholm för KF med vita kaniner mot enkla klara basfärger. På initiativ från Jobs Handtryck AB ritade hon bland annat mönstret Julgranen, som trycktes 1957, 1959, 1960, 1964 och åter togs upp 1980. En del textilier är signerade U. E. och tidigt i sin karriär signerade hon även vissa produkter med ADA.Till vänster bonaden Julgranen som trycks hos Jobs. Den finns även med blå och grön bottenfärg. Foto Jan Berg, Textilmuseet. Till höger två varianter av mönstret Kanin, tryckt hos Rydboholm för KF.


Lekfulla tyget Kycklingar som trycktes av Rydboholm för KF 1977.


Formsäkert påsktryck , linnetablett med tuppar.


Ljuvlig duk med bulliga rosor som förhöjer sommarbordet.


En del av Ulla Ericsons textilier är signerade U. E. och tidigt i sin karriär signerade hon även vissa produkter med ADA. Här en tablett med smällkarameller signerad ADA. Finns även i en röd färgställning.Detta formgivarporträtt och många fler kan man läsa i boken Tryckt till Jul.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar