söndag 25 september 2016


Rolf Lagerson


Hög tid för en man i kavalkaden av julduksformgivare. De är ju inte så många.

Många har nog läst en bok med omslag formgivet av Rolf Lagerson. Hans djärva och personliga stil pryder både deckare och barnböcker utgivna på 1960-80-talen och många av dem har blivit samlarobjekt. Cirka trehundra omslag hann det bli för både svenska och danska förlag.
Rolf (1925–2006) föddes i Malmö och började 1946 på reklamlinjen på Beckmans skola i Stockholm. Han gifte sig med Gitt Hammarberg och tillsammans var de verksamma som frilansande konstnärer. Rolf var tecknare och arbetade nästan uteslutande med reklam, både hemma och i ateljé tillsammans med andra. Han arbetade också på reklambyråer i såväl Stockholm som New York och Chicago och var verksam i organisationer som Svenska tecknare och Svenska affischtecknare.

I början av 1960-talet gjorde Rolf några alldeles speciella jultryck för Gamlestadens Fabriker. Här känner man igen äpplen, klockor och valthorn, motiv som han gärna använde, tecknade i kraftfull stil och kombinerade med starka färger. Rolf gjorde även ett julduksmönster åt KF, Äppel-Fia. ”Vi brukade spela Fia med knuff med julnötterna på den”, berättar dottern Lotta Lagerson.

År 1965 gick Gitt och Rolf skilda vägar och Rolf flyttade till Danmark där han gifte om sig. Han arbetade vidare med reklam, affischer, bokomslag och grafiska program. Under 25 års tid var han verksam hos LEGO med formgivning av förpackningar och kataloger vilka bär hans typiska design. Ett annat av hans verk finns på Skejby barnsjukhus i Århus – hundra kvadratmeter vägg med Rolfs festliga målningar. En återkoppling till julens motiv gjorde han 1997 då han formgav det årets julmärken åt danska Julmärkesfonden.


Metervaran Julbord för Gamlestaden 1961. Foto: Jan Berg, Textilmuseet

Detalj från duken Julringar, Gamlestaden 1962
Rolf gjorde även ett julduksmönster åt KF, Äppel-Fia. ”Vi brukade spela Fia med knuff med julnötterna på den”, berättar dottern Lotta Lagerson.

Ett karaktäristiskt Lagersonmönster. Metervara som också gjordes i blått. Foto: Jan Berg, Textilmuseet
För kräftskivan! Gamlestadens fabriker.

Svensk sommar á la Rolf Lagerson. Duken Svensk lösen för KF.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar