söndag 16 december 2018

Heidi Lange

Nu presenterar vi ännu en formgivare som är med i boken Tryckt till Jul - Heidi Lange. Hon har dock gjort så mycket mer än bara jultryck! Här presenteras ett urval.


För Heidi Lange (f 1940) började jultrycken med en tävling 1960 – Gamlestaden sökte efter nya mönster. Heidi som utbildade sig till textilkonstnär nappade och skickade in sitt sommarmönster Midsommardans (se bild här intill). Hon vann inte tävlingen men Gamlestaden köpte hennes mönster och det presenterades med andra tävlingsbidrag i sommarkollektionen 1962. Det hela ledde också till att Eva Ralf på designavdelningen vid fabriken hörde av sig och undrade om inte Heidi ville prova att göra några skisser till juldukar inför julkollektionen 1962. (Brevet finns återgivet i boken Tryckt till jul) Heidi sålde fram till 1965 ett femtontal mönster till Gamlestaden, både sommar- och julmönster. Hon gjorde även mönster för Frösö Handtryck.


Heidi började sin bana på Berghs reklamskola och hon beskriver den tiden som mycket viktig – ”Man lärde sig det mesta där”. Med ett stipendium i bagaget reste hon sedan till Rom och gick på konstakademin där åren 1964–1969. Studierna avslutades med en guldmedalj men något examensbevis fick hon aldrig ut på grund av de oroligheter och studentuppror som utbröt.

I Rom träffade hon sin blivande man. Tillsammans arbetade de med filminspelningar i Afrika för United Artists filmbolag. I samband med att de oväntat blev strandsatta på hotell Hilton i Nairobi, gifte de sig. De hyrde senare in sig på en farm och stannade i Kenya. Numera delar Heidi sin tid mellan Naivasha i Kenya, Stockholm och Rom.


Det figurativa motivvalet som redan syns i de tidiga jultrycken har följt Heidi genom åren. Hon inspireras av ursprungsbefolkningar i såväl Sverige som Kenya. Influenser finns i hällristningar, gotländska bildstenar, samiska tecken och i massajernas formvärld som hon överför till screentryck på textil. Hon har även utfört utsmyckningar med väggmålningar, bland annat på Sero Nera Lodge Serengeti, Tanzania och Africa Restaurant, Tokyo. Heidi arbetar främst i egen regi men gör också mönster för exempelvis textilföretagen Pagunette och Ekelunds i Horred.

Skiss till duk Lucia, Designarkivet
Skiss till duk Dans kring granen. Designarkivet.
 
Duken Pepparkakshuset för Gamlestaden julen 1965. Foto Jan Berg, Textilmuseet.
Duken Julbockar för Gamlestaden 1963. Foto: Jan Berg, Textilmuseet.
Duken Grangrant för Gamlestaden 1965. Foto: Jan Berg, Textilmuseet.

Detalj från ljuvliga duken Fruängen för Gamlestaden 1964.
Heidi har även gjort några mönster för Frösö Handtryck.
GOD JUL 2018!


För den som vill se mer: http://www.heidilange.com/ 












Inga kommentarer:

Skicka en kommentar