tisdag 18 december 2018

Gunilla Schildt



Nu har turen kommit till en av de allra skickligaste formgivarna av textila mönster - Gunilla Schildt. Njut av juldukar och andra mönster! En GOD JUL 2018 önskar vi!

Gunillas juldukar verkar explodera av djärva färgkombinationer och mönster. Här finns inga tomtar, grisar eller traditionella julmotiv. ”Cirkeln som grundform är det vackraste man kan hitta”, kommenterar Gunilla sina mönster.

Gunilla är född 1930 i Uppsala, men flyttade mycket under sin uppväxt eftersom faderns läkaryrke krävde det. Gunilla menar att hennes konstnärliga anlag kommer från morfadern, som var en kulturprofil i Umeå. Under gymnasietiden praktiserade hon på Hemslöjden i Umeå och det ledde till att hon sökte in på Konstfack. Mellan åren 1948 och 1952 gick hon på textillinjen. Redan under studietiden blev hennes arbeten uppmärksammade genom ett prisbelönt mönster, Fikon, i Nils Nessims mönsterpristävlan 1951. Efter Konstfack jobbade hon ett år på Licium. Samma år gifte hon sig med Walter Stuart och de flyttade till Blekinge. Samtidigt som Gunilla var hemma med de två sönerna formgav hon bland annat kyrkliga textilier som tillverkades av Hemslöjden i Linköping.



En av de läckraste juldukarna är Julfest för Gamlestaden 1964! Lilla bilden nedan visar den röda versionen.











Via samarbetet med den mycket driftiga hemslöjdschefen Barbro Blom i Linköping fick hon kontakt med Eva Ralf, som var produktutvecklare och chefsdesigner på Gamlestadens  Fabriker i Göteborg. Gunilla jobbade på frilansbasis för Gamlestaden mellan 1962 och 1968 och gjorde ett tiotal mönster, varav merparten var till julkollektionerna. Dessa mönster formgavs under sommaren. Hon tecknade en fjärdedels monster på tunt papper med tjocka kritor och använde en specialtillverkad spegel som återgav hela mönstret. I augusti visade hon sina skisser för Eva Ralf i Stockholm. Fabriken besökte hon aldrig.

År 1968 anställdes Gunilla av Astrid Sampe vid NK:s Textilkammare och då var det inte aktuellt att göra flera juldukar. Textilkammaren i sin dåvarande form lades ner 1971 och Gunilla fick sluta. Svårigheterna med att försörja sig som textilformgivare vid den här tiden bidrog till att Gunilla valde ett annat spår inom kultursektorn. Under mer än tjugo år arbetade hon som kultursekreterare i Sigtuna kommun.

Festremsan Julkalas från 1964
 



Stiliserade granar i Girlander till julen 1963.




















Gran i gran för Gamlestaden till julen 1962

Tv Julkransar från 1963 och paketet th innehåller Juliga Jul från 1962 


Metervaran Julienne 1964 har en läcker färgskala.

Somriga Vingar för Gamlestaden sommaren 1964.

Vi avslutar med ett av Gunillas fina broderier.




Läs om fler formgivare i boken Tryckt till Jul!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar