söndag 10 februari 2019

Dagmar Lodén


På 1950-talet gjorde Dagmar Lodén (1904-1989) några julmönster, varav God Jul från 1957 är ett färgsprakande fantasifullt tryck. Färgskalan och det geometriska mönstret är tidstypiska, medan tomtarna har hämtat inspiration från hemslöjdens svarvade trätomtar.

Dagmar, född Henning i Stockholm, var utbildad vid Tekniska skolan (Konstfack) och Konstakademien. Under studietiden träffade hon Kalle Lodén, född 1905 i Malmberget. De gifte sig 1930. Dagmar Lodén ägnade sig först åt måleriet och gjorde även offentliga utsmyckningar tillsammans med sin man. Efter hans allt för tidiga bortgång 1944 flyttade hon med barnen till Leksand och bosatte sig på gården Lodgården i byn Västanvik, där också Jobs Handtryck hade etablerat sig i början av 1940-talet.

Färgsprakande festremsan God Jul från 1957. Foto Jan Berg Textilmuseet.Dagmar kom periodvis att jobba som formgivare för Jobs under ett antal år och hennes kanske mest kända textiltryck Tistlar, är formgivet 1949 för Jobs. Just växtvärlden var ofta förebilden både för hennes teckningar och textiltryck. I samband med att hon hade en uppmärksammad utställning på Artek 1958 skrev Alf Liedholm ”I den jäktade produktion av tryckta tyger som kännetecknar nutiden glömmer man lätt att textilmönster bör vara vältecknade för att rätt fylla sin uppgift.” Är det någon som lyckats med det, menar han, så är det Dagmar Lodén som har en ”säker dekorativ instinkt”. I slutet av 1960-talet blev hon konstnärlig ledare hos Alice Lunds textilier i Hytting utanför Borlänge. Alice Lunds produktion bestod främst av handvävda inredningstyger och kyrkliga textilier.

Läs mer om tryckta julmönster i boken Tryckt till jul och om Dagmar Lodén i Svenskt konstnärslexikon och på: www.lexikonettamanda.se
 


Julpynt från 1954, foto från besök i Designarkivet.

Vältecknade Hjärtan från 1954.
Hjärtan i blått och grått hos Designarkivet.
Tistlar är utan tvekan Dagmar Lodéns mest kända mönster. Finns i flera färgställningar, bland annat blått. Ren textilmagi från 1949.

 
Detalj från den blå versionen av Tistlar.
Finstämd linnetablett som visar prov på Dagmar Lodéns växtinspirerade motivvärld.Detalj från Tistlar. Mönstret har tryckts på både hampa och linne och är alltjämt i produktion hos Jobs Handtryck.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar